EL PAÍS DELS LAIETANS, A PEU DES DE BARCELONA - Autoguiat

Etapes
Dia 1 - dissabte.
L’activitat comença a la Plaça Karl Marx (parada de metro de Canyelles, línia 3), a Barcelona. Un itinerari d’uns 90 minuts ens portarà pel Parc de Collserola, creuant la riera de Sant Cugat i fins arribar a Cerdanyola del Vallès on visitarem Ca n’Oliver, un jaciment ibèric que de ben segur sorprendrà: un equipament nou i modern on visitar l’exposició permanent i el propi jaciment que ja acumula més de 20 anys de recerca arqueològica. A més, és un dels pocs llocs on podrem entrar a una vertadera llar ibèrica, reconstruïda fidelment. Després de la visita baixarem el turó i anirem cap a l’hotel on passarem la nit per deixar la motxilla, fer-nos una bona dutxa i estar a punt per descobrir el municipi. Després de dinar (lliure) podrem passejar pels carrers del centre i descobrir el patrimoni arquitectònic modernista i noucentista de la ciutat.
Sopar lliure i allotjament a l’hotel Exe Parc del Vallès, a Cerdanyola mateix.
Dia 2 - diumenge.
Després d’haver esmorzat i agafat forces començarem l’itinerari d’avui, d’unes 2,5h que ens portarà fins al poblat ibèric de Puig Castellar, dalt d’un turó de Santa Coloma de Gramenet des d’on gaudirem unes vistes espectaculars sobre la ciutat i entorn de Barcelona (També podem agafar el transport públic des de Cerdanyola fins a Montcada i Reixac (Rodalies, L1 o L11) que ens deixarà a tocar del Parc de la Serralada de Marina i ens haurà reduït el camí a la meitat). Un cop visitat el jaciment, baixarem a la ciutat (50 minuts aprox.) on complementarem la visita amb l’exposició permanent que hi ha al Museu Torre Balldovina on veurem una torre de defensa romànica que s’hi conserva.
Havent dinat (lliure) podem passejar per la ciutat i descobrim el seu carrer Major, antigues masies, edificis d’estil modernista i altres amb l’estètica dels anys 30. Cada carrer, una història. Avançada la tarda podem tornar a Barcelona seguint un recorregut a peu d’uns 30-50 minuts de durada (en funció del punt de destí) o bé agafar el metro que ens pot deixar a diferents indrets de la ciutat (línia 1 direcció Hospital de Bellvitge).
Programa i dates
Dates de l’activitat: durant tot l’any, pensat per els caps de setmana.
Preu autoguiat
- Preu bàsic: 45.00 €
El preu inclou:
- Entrada poblat ibèric Puig Castellar + Museu Torre Balldovina
- Entrada poblat ibèric + Museu de ca n’Oliver
- Nit i esmorzar a hotel
- Tota la informació i documentació necessària pel cap de setmana
El preu no inclou:
- Servei de transport
- Activitats i allotjaments alternatius
- Activitats que no estan descrites en el programa
- Begudes i menjars extres.
- 50€ Lloguer opcional de bicicleta, en cas de no voler fer el recorregut a peu.
Informació addicional
RECURSOS TURÍSTICS
De Cerdanyola del Vallès.
A prop de l'Hotel:
- L’església Vella de Sant Martí és un edifici de tradició gòtica amb elements renaixentistes, construïda a cavall dels segles XVI i XVII per substituir l'antic temple medieval. Només es pot veure per fora si no és amb visita concertada.
- El castell de Sant Marçal, documentat des del segle XI. Era el centre de la senyoria homònima, que ha estat sota el domini de la família Plegamans-Marimon i dels hereus des del 1225. És privat i només es pot visitar per fora, contactant amb Turisme i amb visita guiada.
A Collserola:
- L’ermita de Santa Maria de les Feixes, documentada des del 1316, era originàriament un edifici romànic o d'inspiració gòtica, amb diversos altars, que depenia de l'església parroquial de Sant Iscle. El 1784 va ser profundament reformada per construir-hi l'actual ermita, d'estil barroc. S'obre per les Jornades Europees de Patrimoni i el Dia Internacional dels Musues.
- L'església de Sant Iscle, romànica. Oberta cada tercer diumenge de mes de 10 a 14.
Al nucli urbà:
- El passat com a vila d’estiueig es deixa notar per la localitat. El carrer de Sant Francesc, amb el conjunt de cases adossades d'estiueig d'estil modernista construïdes el 1916, n’és un bon exemple, com també l’actual Museu A. Ortadó - R. Maymó o el Museu d'Art amb els seus vitralls modernistes.
- Ca n'Ortadó és una antiga torre d'estiueig construïda cap al 1929 aprofitant unes cases preexistents. L'edifici, dissenyat per l'arquitecte Joaquim Lloret i envoltat per un gran jardí, és d'estil noucentista i s'inspira en la masia catalana. El jardí està obert al públic del 15 de març al 15 de novembre. L'entrada és lliure.
De Santa Coloma de Gramenet.
- El Museu Torre Balldovina, on s’hi exposen els objectes trobats al jaciment de Puig Castellar, a més de l’interès que té el propi edifici, que conserva una torre de defensa del segle XI, motiu pel qual és l’únic edifici romànic que es pot trobar al Barcelonès nord.
- El Molí d’en Ribé, jaciment arqueològic d'un molí fariner baixmedieval mogut per força hidràulica, relacionat amb la gran propietat senyorial de la Torre Balldovina (cal adreçar-se al Museu per visitar-lo).
- La Torre Pallaresa, obra senyera de l’arquitectura catalana del segle XVI i un dels casals renaixentistes més importants de Catalunya, declarat a l’any 1931 Monument Historicoartístic d’Interès Nacional (per veure’l cal estar pendent de l’oferta de visites guiades que organitza el Museu ja que és una propietat privada i el seu accés és restringit).
- L’Església Major (1915), temple d’estil neogòtic, inspirat en l’arquitectura del gòtic medieval i amb influències del moviment modernista de l’època. Va ser projectat per Francesc Berenguer, deixeble d’Antoni Gaudí.
- El Recinte Torribera (projecte 1917, inauguració 1930), gran recinte amb pavellons aïllats a manera de ciutat jardí. L’organització del conjunt i el llenguatge noucentista dels edificis originals dóna lloc a un conjunt arquitectònic, urbanístic i paisatgístic de gran interès.